2010. május 2., vasárnap

Jóga, az egyik legcsodálatosabb mozgásforma

Sok-sok olyan cikk van a neten, ami leírja, miért is jó ha jógázunk.
Most eljött az ideje, hogy leírjam, nekem miben segített eddig, miért hiányzik és miért fogom újra csinálni.

A jóga, erősítő edzés, pilates és tapp épp azért a kedvenceim, amiért a kardió, ugrálós, táncos tornák nem. Ezek a lassú mozgásra vannak kihegyezve (jójó, néha túl lassúak is), és bár nagyon kimerítőek tudnak lenni, mégsem ugrik ki egy 100 kg feletti ember szíve tőlük. Cserébe izmokat építünk a segítségükkel, míg a kardióval csak zsírt égetünk. Ez nem most lassú vs cardio mozgás hozzászólás, csak szerény vélemény. Majd 1-2 hónap múlva már biztos a cardio mozgást is szeretni fogom, és nem ugrik majd ki tőle a szívem.

A jóga elsősorban nem sport, nem torna, nem edzés, hanem a test-lélek-szellem egyensúlyának eléréséhet vezető út.

Nem titok, hogy a jóga hajlékonnyá tesz. Ez a hajlékonyság hozzájárul a mindennapi élet könnyebbé tételéhez is, idősebb korban és túlsúlyosoknak mindenképpen. A hajlékony, de erős testben, amilyenné a jóga formál bennünket könnyebben áramlik a vér és oxigén, jelentősen javítva a vérkeringést, vagyis a testünknek a mindennapi munkáját könnyítjük meg. Emellett helyes testtartást veszünk fel, amelynek köszönhetően mélyebben veszünk levegőt, és a test bővebb oxigénellátása hosszabb és egészségesebb életet eredményez.

A jógának az emésztésre gyakorolt hatása jelentős. Sokáig küzdöttem gyomorsav túltengéssel, aztán rájöttem bizonyos ászanák segítenek csökkenteni a túl sok gyomorsavat és mérsékelték nálam a fájdalmas panaszokat is.

A test megnyugtatása, vitalizálása mellett a lelket is nyugtatja. A lassú mozgás, a koncentráció a helyes kivitelezésre mind-mind lekötik  a szellemet, és a lelket is nyugtatják.

A jóga kihívás. A jóga önismeret. Ha egy gyakorlatot nem tudunk egyből megcsinálni, akkor sem szabad letörni, mert majd holnap jobban megy. Nekem kb két hét gyakorlás után már látványos változások álltak be. Nemcsak, hogy egyenesebb volt a gerincem, vagy hogy nem fájt a gyomrom, vagy elmúlt a migrénem, hanem a kivitelezés is egyre precízebb volt, egyre tovább tudtam kitartani egy-egy ászanát.

A legjobb otthon jógázni. Pár alkalommal érdemes elmenni egy tanárhoz, hogy az alapokat helyesen sajátítsuk el, és ilyenkor nem szabad sajnálni rá a pénzt, mert egy helytelenül kivitelezett gyakorlat árthat is!

Természetesen számos ága van már a jógának, ma már létezik a bikram jóga (forró jóga, 38 fokos teremben végzik), van power jóga (ezek gyorsított gyakorlatsorok) , és persze a hagyományos ágak.
Véleményem szerint mindenki megtalálhatja a számára legjobb, legtökéletesebb jógát. A lényeg itt is, mint mindenben a következetesség és kitartást, ez az, ami meghozhatja a fejlődést.

Tudatos mozgást mindenkinek. :)


1 megjegyzés:

  1. Jól látod Mayácska,a jóga nem sport,nem fogyasztó "eszköz",hanem életforma,mely által szabadok leszünk. Testben és lélekben könnyűek.
    18 évesen kezdtem el,és a mai napig folytatom.Dely Károly könyvei alapján.

    Mire az összes ászanát megtanulod,szinte észrevétlenül válsz kívül formássá,belül békéssé. :))

    VálaszTörlés

 

Free Blog Counter