2010. március 15., hétfő

Tévhitek és alapigazságok a fogyásról

Egyre több cikk jelenik meg ebben a témában a különböző online és offline magazinokban

Pontokba szedve összeszedtem azokat a tudnivalókat, amelyek mindenki számára fontosak lehetnek, elsősorban a tapasztalataimra és tanulmányaimra támaszkodtam:
  • A zsírégetés is egy folyamat. Ahogy nem fél óra, óra alatt híztunk meg, így egy-egy edzés önmagában nem fog csodát tenni. A fogyás, zsírégetés a nap minden percében, a hét minden órájában, vagyis napi 24 órában folyamatosan zajlik. Tehát egy fél óra, órás edzés önmagában nem sokat ér, az étrend változtatása önmagában szintén kevés. A kulcsszavak itt a rendszeresség és következetesség. Ezeket betartva lehet eredményeket elérni. 
  • A zsírégetés alapja, hogy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe (erre tökéletes a napi sokszori zöldség fogyasztás, ha húsok, akkor fehér húsok, mint pulyka, csirke, hal), mint korábban, és növeljük a kalória felhasználást. Vannak jó kis kalkulátorok a neten, amelyek segítenek kiszámolni, mennyi az ideális kalória bevitel. Ilyen például ez is: kalkulátor . A testnek van egy alap energiafelhasználása, melyre akkor is szüksége van,ha egész nap csak alszunk. Ha túlzottan megvonjuk a kalóriabevitelt, akkor az éhezéshez vezet.
  • Az éhezés nem segít a felesleges testsúly leadásában. Sokan nincsenek tisztában vele, vagy nem értik meg a fontosságát: a koplalással, valóban veszítünk testsúlyt, de nem testzsírt! A koplalás során izmot veszítünk. Márpedig ezzel minden életmódváltó, túlsúlytól megszabadulni kívánó delikvens maga alatt vágja a fát. Ha nincs izom, vagy pont csökken az izomtömeg, akkor mi fog segíteni abban, hogy ledolgozzuk a felhalmozott zsírt???
  • Fontosnak tartom, hogy megkülönböztessük a fogyást és a testzsír leadásától. Fogyást vízveszteség, felhalmozódott bélsár ürülése, stb.. is okozhat, míg a testzsír csökkenés magáért beszél. Sajnos ezt az is alátámasztja, hogy 1kg zsír kb 7500kcal, egy-egy edzés függően annak intenzitásától olyan 500 kcal leadásában segít.
  • Egy adott testrészről fogyás: nos egy-egy testtájékról célzottan nem lehet fogyni. A testünk zsírégetés közben viszonylag egyenletesen használja fel a raktározódott zsírt, ez egy teljes testet érintő folyamat.

1 megjegyzés:

  1. Szia Mayácska!

    Most én is ott tartok,hogy marad egy kis "egészséges" úszógumi,és egy kicsit pufókabb arc.Ugyanis először az arcomról "megy le a felesleg"(?),aztán a csípőmről.

    VálaszTörlés

 

Free Blog Counter