2009. július 19., vasárnap

Óda a Tappogáshoz

Egyszer volt, hol nem volt, van egyszer egy Teresa Tapp nevezetű hölgyike, aki megalkotta a T-Tapp módszert, amelynek legfontosabb jelszava: a kevesebb több.

Ez egy olyan mozgásforma, amelyhez nem szükséges súlyokat használni, 8-10 ismétlést csinálunk egy-egy gyakorlatból, és a mindössze 15 perces torna végére garantáltan folyik az emberről a víz, még azokról is, akik nem izzadósak egyáltalán.
Teresa azt javasolja, napi 15 percnél ne csináljunk többet, ha a hosszabb tornák közül választunk, akkor másnaponta kell csinálni.
Tudom, tudom, most mindenki aki olvassa és nem próbálta még azt mondja, hogy lehetetlen, hogy napi 15 perc torna elég legyen az eredmények eléréséhez. A kétkedőknek azt javaslom próbálják ki. :)
Olyan összetett mozgásokat kell elképzelni, ahol egyszerre kell a helyes testtartásra, a helyes kartartásra, a helyes légzésre, és még 3-4 dologra minimum figyelni.
Azt szeretem ebben a tornában, hogy mindig van hová fejlődni, hogy lépésről lépésre lehet benne haladni, és mindig van benne új kihívás. Először megtanulja az ember a gyakorlatok sorrendjét (amelyen nem szabad változtatni), aztán a következő alkalmakkor megtanulja kivitelezni a helyes testtartást (csípő billentés, térd kitolás, popsi szorítás), és így lépésről lépésre tanulja meg helyesen kivitelezni a gyakorlatokat.

Az alapgyakorlatokat feltette a honlapjára is Teresa, hogy mielőtt megrendeli valaki a dvd-t azelőtt kipróbálhassa a gyakorlatokat.

A torna különlegessége még, hogy az anyagcserét állítja helyre, továbbá a nyirokrendszerre van hatással így sokkal többet ér, mint egy hagyományos torna. Az izmokat rétegeiben építi fel, mondhatni először regenerálja őket, majd rétegenként építi fel az izmot. A helyes mozgás elsajátításával gyakorlatilag egy tudatos izomkontrollt fejleszthetünk ki.

A módszerhez tartozik egy diéta forma is: kétféle ételt különböztet meg: ember készítette étel és Isten készítette étel. Azt mondja egy nap ember készítette étel, következő két nap Isten készítette ételt kell enni. DE. Elmondja azt is, hogy először elég a mozgást beiktatni, ha már az rendszeressé vált, akkor elég az étkezést is beálíltani.

Még csak alig egy hete tappogok rendszeresen, és azóta egyik jóbarátom csak energiabombának hív, tény, úgy is érzem magam. Sokkal erősebbnek érzem magam, fittebbnek és leginkább életerősebbnek. Gyerekkorom óta édességfüggő vagyok, de most valahogy nem kívánom. Ez is a tappogás óta van.

Eléggé sokfajta tornát próbáltam már aerob és nem aerob mozgásokat egyaránt, régen nagyon sokat pilateseztem, de tornáztam külföldi és magyar aerobic anyagokra is, mégis ekkora lelkesedést eddig még semmi sem tudott kiváltani nálam. Van egy hasonlóan fantasztikus mozgás, amiért szintén rajongok, bár most hagyagolom (ami igazán nem szép tőlem), ez pedig a jóga, de arról majd legközelebb mesélek.

Tara: nagyon köszönöm, hogy rátaláltál Teresa anyánkra, és megmutattad nekünk. :)

2 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon jó érzés, amikor az ember rátalál arra a tornára, ami iránt sokáig képes lelkesedni :-D

    VálaszTörlés
  2. Valóban jó érzés. Nekem tényleg az tetszik benne a legjobban, hogy mindig van amin lehet változtatni, van fejlődési lehetőség.

    VálaszTörlés

 

Free Blog Counter